Farmakológia a medicína

Vedecké články

Antidepresíva: voľba lieku

To aké sú to sračky benzodiazepíny / sedatíva to snáď nie je treba ani hovoriť, nakoľko na ne vzniká extrémne rýchlo tolerancia a okrem psychickej závislosti vzniká aj závislosť fyzická. To už potom môžu lekári predpisovať na úzkosti aj heroín, sedatíva nemajú o nič menší potenciál závislosti ako heroín.
Lepšie sú niektoré antiepileptické lieky, ktoré sú selektívne agonisti na GABA receptory.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Benzodiazepin

SSRI

SSRI má aj svoje menšie nevýhody. Serotonínových receptorov je nesmierne veľa druhov a SSRI, pôsobia na všetky druhy, aj tie, ktoré nemajú na depresie žiaden vplyv.
https://en.wikipedia.org/wiki/5-HT_receptor#Families
Jeden z typov serotonínových receptorov má dokonca takú vlastnosť, že svojou zvýšenou aktivitou bude znižovať ostatnú aktivitu ostatným serotonínovým receptorom, čo nemusí byť žiadúce (ale to sú len zanedbateľné vedľajšie vplyvy). To môže vysvetlovať slabšiu účinnosť liekov SSRI ako by sa očakávalo, v niektorých prípadoch.
A pokiaľ viem, tak podľa oficiálnych štatiskík, SSRI pomáhajú len 50% pacientom, čo je dosť málo. Už aj na Slovenskom trhu máme podstatne lepšie lieky ako Buspiron.
Kombinovať antipsychotiká, ktoré sú agonisti na serotonínové receptory má svoje riziká a malo by sa to robiť so zvýšenou opatrnosťou (obábam sa, že ten biedny amatérsky ŠÚKL na to neupozorňuje). Dávka SSRI by mala byť v takom prípade podstatne nižšia
 

Buspirón (Spitomin)

Rozhodne by tento liek mal byť liekom prvej voľby pri úzkostiach a depresiach. Hoci je oficiálne určený len na úzkosti, bude dobre zarať aj na depresie. Princíp fungovania je agonizmus na niektoré serotonínové receptory.
Tento liek asi nie je vhodné kombinovať s antipsychotikami, ktoré sú agonisti na rovnaké serotoninové receptory ako buspirón.

http://www.sukl.sk/buxus/generate_page.php?page_id=386&lie_id=14967
http://www.sukl.sk/buxus/generate_page.php?page_id=386&lie_id=14968
https://en.wikipedia.org/wiki/Buspirone
 

Tofisopam (Grandaxin)

Je netradičný benzodiazepín, ktorý nemá vlastnosti ako benzodiazepíny. Či má protiúzkostné vlastnosti je ale sporné. Nemala by zrejme na neho existovať závislosť.
 

Mirtazapín, (Mirzaten)

http://en.wikipedia.org/wiki/Mirtazapine
Nie je to žiaden inhibítor spätného vychytávania.
Má indikáciu proti depresiam. Antagonista na serotonínové receptory a v konečnom dôsledku v komplexnom pôsobení, zvyšuje aktivitu adrenalínovým receptorom.
Je zaujímavé, že aj antagonista na serotonínové receptory môže mať protiúzkostné účinky. Ak pacientovi nepomôže napr. SSRI, tak vyskúšať tento liek môže byť zaujímavá voľba
 

Vortioxetín (Brintellix)

https://en.wikipedia.org/wiki/Vortioxetine
Je netradičný inhibítor spätného vychytávania serotonínu a noradrenalínu. Na niektoré serotonínové receptory je agonita a iné antagonista. Pri krátkodobom a dlhodobom užívaní tohoto lieku budú zrejme podstatné rozdiely, je zrejmé je inhibícia spätného vychytávania sa bude prejavovať až po určitom čase užívania
 

Bupropión (Wellbutrin)

Inhibítor spätného vychytávania noradrenalínu a dopamínu. Vo vyšších dávkach má aj viaceré negatívne vedľajšie účinky - najvážnejšie epilepsia.
Tlak zrejme tento liek veľmi nezvyšuje, nakoľko by mal byť antagonista na adrenalínové receptory.

Na okraj: Mimochodom jedna francúzska farmaceutická firma jeden čas vyrábala selektívny inhibítor spätného vychytávania dopamínu so silným účinkom (názov lieku si nepamätám ale dalo by sa to dohladať). Tento liek bol extrémne návykový (ako nejaký pervitín), tak ho neskôr stiahli.
 

0 Comments

    Basic HTML tags are allowed.