Farmakológia a medicína

Vedecké články

Vegetariánstvo a vegánstvo. Fakty a mýty. Chýbajúci taurín

Vegetariánstvo a vegánstvo. Fakty a mýty. Chýbajúci taurín
V súčasnej doby byť ezoterikom znamená byť hlavne vegetariánom. Pri tomto populárnom životnom štýle netreba zabúdať ani na riziká. Tento článok obsahuje užitočné rady pre vegeteriánov, ako sa vyhnúť rizikám.
 

Starí Slovania vs ezoterici

Hoci ezoterická komunita rada obdivuje Slovanov, Slovania neboli vegetariáni a jedli aj mäso. To sú vedecké fakty. A dobre robili.
 

Taurín

Vegetariáni / vegáni trpia nedostatkom taurínu. Vegetariánska strava síce poskytuje esenciálne aminokyseliny, to znamená že organizmus si dokáže aj vegeteriánskou stravou v sebe vyprodukovať všetky druhy bielkovín, avšak nie dostatočné množstvo.
Riešenie pre vegetariánov je prijímať taurín cez výživové doplnky.
Taurín tvorí až 0,1% hmotnosti celého tela.
Významne znižuje krvný tlak a je antioxidant (teda má preventívne účinky proti rakovine).
Z neurologického hľadiska taurín zabraňuje exicitoxicite a excitoxicita je hlavnou príčinou neurodegeneratívnych chorôb ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. (Na Alzheimerovu chorobu je napr. indikovaný liek memantín, ktorý zabraňuje exictoxicite).
Tarín má v celku podobný účinok ako sedatíva benzodiazepíny. Taurín a benzodiazepíny majú spoločné to, že sú agonisti na inhibičné receptory. Kým benzodiazepíny zvyšujú pohlcovaciu schopnosť GABA receptorom, taurín glicínovým receptorom. Účinok taurínu je podobný ako pri benzodiazepínoch, avšak taurín nemá nevýhody ako benzodiazepíny nakoľko ide o prirodzenú látku. Benzodiazepíny sú indikované na úzkosť, depresiu, svalové kŕče, epilepsiu.
Vegetariáni teda musia čeliť zvýšenému riziku kardiovaskulárnych ochorení a zvýšenému riziku rakoviny, ďalej zvýšenému riziku neurodegeneratívnych chorôb, epilepsii, depresií a úzkostných porúch.
Vegetariánsky taurínový kompromis: vajcia: vysoký obsah aminokyselín, z ktorých sa syntetizuje taurín majú vajcia
 

Sója vs rakovina prsníka u žien a gynekomastia u mužov

Vegetarián je nútený jesť veľa sóje. Sója má vysoký obsah fytoestregénov (rastlinných estrogénov). Najsilnejším a najviac významným faktorom pre rakovinu prsníka je práve estrogén. Hoci výskumy zakladajúce na štatistike sú sporné, so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka je treba počítať. U muža sa zasa vysoký príjem fytoestrogénov môže prejaviť gynekomastiou https://en.wikipedia.org/wiki/Gynecomastia
V tomto prípade je ale riešenie v celku jednoduché: zvýšená hladina estrogénu potláča účinok a produkciu testosterónu a naopak zvýšená hladina testosterónu vytláča estrogén.
Sú dostupné viaceré výživové doplnky vo fitnes kulturistických obchodoch a zvýšenie produkcie testosterónu a je to vhodné ako aj pre mužov tak aj pre ženy.
Testosterone and breast cancer prevention https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26160683
 

Tragický prípad vitariánskej (fruitariánskej) diéty: reálny príbeh  

Nie každý populárny ezoterický životný štýl je aj naozaj dobrý. Počul som o jednej učiteľke na jednej nemenovanej strednej škole, ktorá praktizovala najprísnejšiu a najviac fanatickú vegetariánsku diétu vitariánstvo. Mala veľmi zvráskavenú pokožku na tvári a bola chudá/hubená ako kosť a koža – akoby bola z koncentračného táboru. Ďalej sa jej podarilo na svoje životný štýl nahovoriť aj ďalšie 3 kolegyne – učiteľky. Tie boli rovnako chudé/hubené ako ona. Nakoniec však skončila naša vitariánska „hrdinka“ veľmi špatne – skolabovala a musela byť hospitalizovaná.
 

Mýty o živočíšnych tukoch a cholesterole

Teória, že nasýtené (živočíšne) tuky sú škodlivé je zastaralý mýtus, ktorý vznikol už v roku 1950 a ani v súčastnosti sa lekárska komunita tohto mýtu úplne nezbavila. http://tv.hnonline.sk/53ab47f5-ec95-4aa1-ad8a-821a32c8c156/vegani-vs-masozravci-odbornik-na-rovinu-hovori-co-potrebujete-vediet
Pred desiatkam rokov výrobcovia margarínov (umelých rastlinných tukov) aby mali biznis, si uplatili vedcov, aby vyhlásili živočíšne tuky za škodlivé. Aj o takejto teórii som počul.
Ďalej málokto si uvedomuje samotný pôvod margarínov: dôvod začiatku ich výroby boli ťažké povojnové časy, kedy bol nedostatok rastlinných tukov. Takže žiadna sláva.
Čo sa týka nasýtených tukov, tak samozrejme pravda nie je čiernobiela, všetkého veľa škodí a obezita je zlá.
               S nasýtenými tukmi úzko súvisí aj problematika cholesterolu. Pravda o cholesterole nie je čiernobiela a zastaralé mýty o škodlivosti cholesterolu sú už vyvrátené https://en.wikipedia.org/wiki/Cholesterol. Cholesterol človek nevyhnutne potrebuje k fungovaniu svojho tela. Ľudské telo bez cholesterolu môže hraničiť aj so životu ohrozujúcimi stavmi https://en.wikipedia.org/wiki/Smith%E2%80%93Lemli%E2%80%93Opitz_syndrome
               Z cholesterolu sa syntetizujú dôležité steroidné hormóny (estrogén, testosterón), ktoré na svoje fungovanie človek tiež nevyhnutné potrebuje. U mužov sa nedostatok sa nedostatok testosterónu môže prejaviť sexuálnou disfunkciou, neschopnosťou erekcie a gynekomastiou (estetická vada – rast/zväčšenie pŕs u mužov).
U žien sa nedostatok estrogénu prejavuje hypertenziou (nakoľko estrogén je inhibítor spätného vychýtávania adenozínu, agonista na adenozínové receptory, veľmi efektívne znižuje krvný tlak) čo sa prejaví zvýšeným rizikom srdcového infarktu a depresií (nakoľko estrogén má tiež rovnaké účinky ako SSRI antidepresíva) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307822/
 

0 Comments

    Basic HTML tags are allowed.