Farmakológia a medicína

Vedecké články

Glyfosát a jeho toxicita. Fakty vs mýty

Glyfosát a jeho toxicita. Fakty vs mýty
 
Veľmi Vám odporúčam si pozrieť toto video na tému glyfosát
 
Mediálny obraz o glyfosáte je odlišný od sveta vedy, respektíve od vedeckých výskumov. Cieľom tohto článku je popularizovať vedecké výskumy o glyfosáte, nezávislo od mediálneho obrazu. Článok obsahuje mnoho informácii, ktoré budete o glyfosáte počuť prvý krát.
 
Cez anglickú Wikipédiu, cez zdrojové články sa je možné prekliknúť na množstvo vedeckých výskumov o glyfosáte
 

Za akých okolností je človek glyfosátu najviac vystavený? V čom spočíva jeho najväčšie nebezpečenstvo?

Väčšina ľudí si predstavuje glyfosát ako postrek proti burine. Nie je to pravda. Glyfosát sa tiež používa ako postrek priamo na plodiny, ktoré sú určené ku konzumácii a je je napríklad repka olejná či obilie. Prečo to ale poľnohospodári robia? Ušetria tým mnoho nákladov na sušenie v sušičkách.
Tu ale vidíme obrovskú absurdnosť či už rôznych ekologických aktivistov alebo novinárov, ktorí by radi zakázali glyfosát na burinu, avšak vôbec nevedia o bežných postupoch poľnohospodárov, ktorí striekajú glyfosát priamo na plodiny určené ku konzumácii.
 

Je glyfosát ekologický? Čo robí so spodnými vodami?

Faktom je, že glyfosát rozkladajú pôdne baktérie, má výbornú biodegradibilitu a preto ho v spodných vodách nájdeme len extrémne vzácne a aj to v stopových množstvách. Mediálny a vedecký obraz o glyfosáte je veľmi odlišný. Glyfosát je ekologický. Množstvo iných postrekov už ekologické nie sú, nerozkladajú ich pôdne baktérie a nemajú schopnosť sa rozkladať v prírode, to jest nemajú biodegradibilitu. Tiež väčšina pracích prostriedkov nie sú biodegradibilné a pre spodné vody predstavujú neporovnateľne viac vážny problém ako glyfosát.
 

Spôsobuje glyfosát rakovinu?

Áno aj nie. Rakovina bola dokázaná len pri laboratórnych zvieratách. Treba ale pochopiť kontext vedeckých výskumov. Dávka glyfosátu ktorá bola podaná laboratórnemu zvieraťu bola niekoľko sto až tisíc násobne vyššia s akou sa môže bežne stretnúť človek. Omnoho závažnejšie riziko rakoviny môžu spôsobiť rôzne prídavné látky, napríklad konzervanty, farbivá v potravinách.
Ak sa človek predávkuje liekmi, tiež ho to môže zabiť.
 

Čo má glyfosát spoločné s korporáciou Monsanto?

Monsanto bol vynálezcom glyfosátu a predával glyfosát pod obchodným názvom Roundup. Niekoľko rokov bola firma Monsanto monopolom vo výrobe glyfosátu. Dnes je ale situácia iná, monopolná patentová licencia firme Roundup už vypršala a glyfosát môže vyrábať ľubovoľná firma na celej planéte a tak sa aj deje.
 

Bolo by rozumné glyfosát zakázať aj na burinu respektíve ho zakázať úplne?

Nie. Pretože na glyfosát neexistuje žiadna alternatíva. Čo je ale rozumné je obmedzenie glyfosátu na plodiny určené ku konzumácii.
 

Je rozumné používať glyfosát v lesníctve a v chránených oblastiach?

Určite áno, glyfosát je ekologická látka. A niekedy je veľmi dôležité to aby mladé stromčeky nedusila zelina alebo odstraňovanie nepôvodných náletových drevín. Jedine na miestach kde je pôda tenšia ako 5 až 10 centimetrov ho nemusí byť vhodné používať ako sú napríklad Tribečské kremencové hôrky, kde rastú stromy priamo na kamení či skalách. Tenká pôda nemusí stačiť na biodegradibilný proces.
Momentálne prebieha tiež súdny spor medzi ekologickými aktivistami a lesníkmi ohľadne použitia glyfosátu v lesoch pri Bratislave.

0 Comments

    Basic HTML tags are allowed.