Farmakológia a medicína

Vedecké články

Problémy psychiatrie

Psychiatri veľmi radi a často predpisujú pacientom tvrdé drogy - sedatíva - benzodiazepíny. Na depresiu síce zaberajú spoľahlivo a perfektne, ale vytvára sa na ne veľmi rýchlo tolerancia, dávku treba stále zvyšovať a ak je potrebné liek vysadiť, ale nastanú katastrofálne abstinenčné príznaky, čo je ťažké utrpenie pre pacienta.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Benzodiazepin
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Benzodiazepiny
https://en.wikipedia.org/wiki/Benzodiazepine

Nenávykové lieky nie sú same o sebe zlé. Problém spočíva v inom. Bohužiaľ čo je veľmi smutné, slovenskí psychiatri sú extrémne hlúpi a sami nevedia čo predpisujú (a to doslovne), nerozumejú princípu účinkov liekov, sú len nabiflení z informácii z príbalových letáčikov a to je všetko. Veľmi nebezpečné kombinácie liekov alebo predpisovanie veľmi nesprávnych liekov sú každodennou realitou.
Istému psychiatrickému pacientovi, ktorý užíval až 5 liekov, som odpísal nasledovné na naprosté zlyhanie psychiatričky:
Oboje antipsychotiká sa bijú v účinkoch na dopamínové receptory, ktoré sú najviac dôležitým faktorom pri schizofrénii, Quetiapín im znižuje aktivitu, Abilify zvyšuje. Je kontraproduktívne užívať lieky, ktorým sa ich účinok vzájomne vynuluje.
https://en.wikipedia.org/wiki/Quetiapine
https://en.wikipedia.org/wiki/Aripiprazole

Oboje antipsychotiká a Coaxil (antidepresívum) zvyšujú aktivitu na serotonínové receptory. Aby až 3 lieky zvyšovali aktivitu serotonínovým receptorom, tak to je dosť nebezpečné. Môže sa to prejaviť nechuťou do jedla, fibriláciami na srdci aj trvalými problémami na srdci. Čudujem sa, že si vôbec ešte medzi živými.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tianeptine

Vysadiť Coaxil by som odporúčal, hneď ako prvý. Musí sa to ale znižovať postupne, kvôli opiátovým abstinenčným príznakom
(ide o výnimočný a jediný druh antidepresíva, ktorý pôsobí aj na opiátové receptory).

Užívať Quetiapín samotný úplne postačí, hoci môže sa prejaviť aj nepríjemné vedľajšie účinky ako ospalosť a nízky krvný tlak. To sa ale dá vyriešiť selektívnym inhibítorom spätného vychytávania noradrenalínu. Quetiapín má aj antidepresívne účinky.
Depakine Chrono (kyselina valproová je rozumnejším a šetrnnejšou alternatívou k sedatívam, pôsobí na GABA receptory)je zasa veľmi dobré antidepresívum, to isté ako sedatívum, len bez vytváranie rýchlej tolerancie.
Takže odporúčal by som iba 3 lieky Quetiapín, Depakine Chrono a hocijaký liek zo skupiny selektívny inhibítor spätného vychytávania noradrenalínu (tiež je to psychiatrický liek), zablokuje to vedľajšie účinky Quetiapínu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Valproate

Akineton len zhorší príznaky schizofrénie, je to úplne zbytočné užívať, máš z toho suchý jazyk, bolestivý pohľad v očiach na svetlo, ťažké trávenie a vysokú telesnú teplotu. Akineton môžeš vysadiť už dnes, nič sa nestane, žiadne abstinenčné príznaky.
(Akineton je parkinsonický liek, psychiatrička tento liek predpísala pravdepodobne z dôvodu vedľajších účinkov oboch antipsychotík, pretože tam môžu nastať dystónia čo sú podobné príznaky ako parkinsonizmus. Avšak zrovna pri kombinácii týchto dvoch antipsychotík, keď si vzájomne blokujú pôsobenie na dopamínové receptory,bolo predpisovanie tohoto lieku úplne zbytočné!! Daná psychiatrička nepochopila ani úplne najzákladnejšie účinky liekov, ktoré sa dajú prečítať aj v tom jedinom a veľmi biednom Slovenskom lekárskom odbornom časopise Solen).

Niektorí psychiatri sú možno aspoň trošku rozumnejší, ale drvivá väčšina psychiatrov sa naozaj nezorumie liekom ktoré predpisujú.

1 Comment

  1. Igor Bilčík

    #

    Coaxil ma blizku afinitu k opiatovym receptorom, preto sa ho casto dozaduju najma pct. zavisli na tychto latkach. Quetiapinom ale pri nahlom vysadeni neznegujete jeho navykovost, len postupnym vysadzovanim Tianeptinu. Quetipin je antipsychotikum, nie je primarne urcene na tlmenie abst. syndromu.Akineton tiez tieto priznaky neriesi.

Reply to Igor Bilčík

Cancel

Basic HTML tags are allowed.